Cs En De

Bezúročné půjčky společníkům

Dnes bychom Vás rádi upozornili na sice starší, ale o to významnější novelu zákona o obchodních korporacích (ZOK), která se už projevila i v aktuální judikatuře Nejvyššího správního soudu. Od 1. 1. 2021 byl do ZOK doplněn nový § 40 odst. 5, který zakazuje obchodní korporaci poskytnout bezúplatné plnění svému společníkovi nebo jemu blízké osobě s drobnými výjimkami např. obvyklých příležitostných darů, nebo výhod poskytnutých podle zákona. Jak uvádí důvodová zpráva, cílem navrhované úpravy je zabránit obcházení pravidel pro výplatu podílu na zisku. Obchodní korporace tedy nově svým společníkům nemohou poskytovat hlavně bezúročné půjčky, ale i jiná bezúplatná plnění.

Otázkou, která ještě není úplně vyjasněna je, jaký daňový dopad bude mít poskytnutí bezúročné půjčky nebo jiného plnění obchodní korporací svému společníkovi i přes výše uvedený zákonný zákaz. V praxi zaznamenáváme první případy daňových kontrol, ve kterých finanční úřady doměřují obchodní korporaci daň z příjmu z úroků z poskytnuté půjčky ve výši obvyklé úrokové sazby s odvoláním na skutečnost, že podle ZOK půjčky společníkovi nemohou být poskytnuty jako bezúročné. Tento postup odpovídá i aktuální judikatuře Nejvyššího správního soudu, podle které navíc hrozí zdanění poskytnuté půjčky jako podílu na zisku, nebyla-li by tato půjčka vrácena.

Budeme vývoj judikatury v této oblasti sledovat, ale doporučujeme zkontrolovat, zda se bezúročné půjčky nebo jiná bezúplatná plnění společníkům netýkají i vaší společnosti a případně změnit podmínky tak, aby poskytnuté půjčky byly úročeny a jiná plnění byla poskytována za úplatu. Jelikož vztah mezi společností a jejím společníkem je vztahem mezi dvěma spojenými osobami, měl by sjednaný úrok nebo sjednaná cena odpovídat obvyklé výši.

Poslední novinky
4. 9. 2024

Daň z příjmů

Splatnost zálohy.
2. 9. 2024

Daň z nemovitých věcí

Splátka daně.
30. 8. 2024

Bezúročné půjčky společníkům

Změny v daňovém režimu.
7. 8. 2024

Dohody o provedení práce

Další změny.
archiv
© Copyright 2024 ADA, All rights reserved
made by webdesign stuio EpaX