Cs En De

Zaměstnanecké benefity

Jak jsme vás již dříve informovali, velké změny v jejich zdanění přinesl od 1. 1. 2024 konsolidační balíček. Další drobné změny přinesla novela schválená v červnu 2024. Ta upřesnila výši bezúplatného příjmu v případě poskytování školky pro děti zaměstnance, kdy se příjem zaměstnance oceňuje ve výši ceny školkovného ve státních školkách. Dále byla upřesněna definice osvobozených společenských akcí pořádaných zaměstnavatelem tak, aby nebylo pochyb, že se osvobození vztahuje i na firemní vánoční večírky a podobné akce. Poslední změnou je zavedení osvobození firemního stravování i pro bývalé zaměstnance, kteří jsou již v důchodu.

V této souvislosti připomínáme, že u poskytování nepeněžních benefitů na zdraví, kulturu, sport, školku a tištěné knihy, je potřeba od 1. 1. 2024 sledovat u každého zaměstnance limit ve výši ½ průměrné mzdy (21 984 Kč v roce 2024). Do výše tohoto limitu se jedná u zaměstnance o osvobozený příjem. Po překročení uvedeného limitu se poskytnutý benefit zdaňuje jako příjem zaměstnance. Z tohoto důvodu je nutné předávat informaci o poskytnutých benefitech do mzdové účtárny, aby mohl být sledován tento limit pro účely osvobození u jednotlivých zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že vám to s nejvyšší pravděpodobností zvýší náklady na mzdovou evidenci, můžete případně benefity a jejich limity hlídat sami, a při jejich překročení pouze předávat mzdové účtárně jejich hodnotu spolu s ostatními mzdovými podklady pro výpočet mzdy. Je ale potřeba se na zvoleném postupu se mzdovou účtárnou dopředu domluvit, aby nedošlo ke zbytečným chybám.

Daňová uznatelnost těchto nákladů u zaměstnavatele se řídí výše uvedeným posouzením u zaměstnance. Je-li benefit u zaměstnance osvobozen od daně z příjmů, jedná se o nedaňový náklad zaměstnavatele. Je-li benefit u zaměstnance zdaněn daní z příjmů, jedná se u zaměstnavatele o daňový náklad. Pro správné uplatňování nákladů je tedy nutné, aby i finanční účtárna dostávala informace o (ne)osvobození výše uvedených benefitů.

 

Poslední novinky
4. 9. 2024

Daň z příjmů

Splatnost zálohy.
2. 9. 2024

Daň z nemovitých věcí

Splátka daně.
30. 8. 2024

Bezúročné půjčky společníkům

Změny v daňovém režimu.
7. 8. 2024

Dohody o provedení práce

Další změny.
archiv
© Copyright 2024 ADA, All rights reserved
made by webdesign stuio EpaX