Cs En De

Nová oznamovací povinnost

Dnes bychom Vás rádi informovali o nové povinnosti podávat oznámení o příjmech vyplácených daňovým nerezidentům.
 

Tato povinnost platí nově od 1. 4. 2019 a nahrazuje dřívější Hlášení k dani vybírané srážkou z příjmů vyplacených daňovým nerezidentům. Rozdíl oproti dřívější úpravě je v tom, že kromě příjmů vyplácených daňovým nerezidentům, ze kterých je vybírána daň srážkou, podléhají oznamovací povinnosti nově také příjmy vyplácené daňovým nerezidentům, které jsou od daně osvobozeny nebo, které nepodléhají v České republice zdanění, protože tak stanoví příslušná mezinárodní smlouva o zamezení dvojího zdanění. 

Pro příjmy do 100 000 Kč, které jsou osvobozeny od daně nebo nejsou v ČR zdaněny, protože tak stanoví příslušná mezinárodní smlouvy, platí výjimka z oznamovací povinnosti. Výplatu takového příjmu daňovému nerezidentovi, stejně jako výplatu příjmu ze závislé činnosti, který podléhá srážkové dani (typicky tedy příjmy z HPP nebo DPČ do 3 000 Kč nebo příjmy z DPP do 10 000 Kč), není nutné oznamovat.
 

Oznámení o výplatě příjmu daňovému nerezidentovi se podává ve lhůtě, ve které je splatná daň z tohoto příjmu nebo ve kterém by byla daň splatná, pokud by tento příjem nebyl osvobozen od daně nebo nepodléhal zdanění v ČR na základě příslušné mezinárodní smlouvy (zpravidla tedy do konce 3 měsíce následující po výplatě příjmu, ale v konkrétním případě se může jednat i o jiný termín). Oznámení se podává na zveřejněném tiskopise a pro poplatníky, kteří mají zřízenou datovou schránku, platí povinnost jej podávat elektronicky. Nesplnění oznamovací povinnosti může být sankcionováno pokutou až do výše 500 000 Kč.

Poslední novinky
7. 3. 2024

Daň z příjmů

Čtvrtletní záloha.
25. 2. 2024

Nová oznamovací povinnost

Oznamovací povinnost přeshraničních plateb.
3. 1. 2024

Novela ZDP od 1.1.2024

Novela Zákona o dani z příjmů.
3. 1. 2024

Informace k Dani z nemovitých věcí

Vliv novely zákona od 2024.
archiv
© Copyright 2024 ADA, All rights reserved
made by webdesign stuio EpaX